Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Zrovna jsem přišla z předvánočního nákupu. Milujeme oříšky a máme je nejen na Vánoce a doma už došly. A jak jsem se tak procházela vlašáky, lískáči, para, makadami, mandlemi, narazila jsem i na takové „malé mandle“. Mandle to ale nebyly. Byla to jádra z meruněk. A to mě zarazilo. Sakra, vždyť co si vzpomínám ze školy (a to už nějaký ten pátek je) tak tato jádra obsahují dost vysoké množství amygdalinu. To je celkem neškodná látka, ale co je trochu průšvih – při metabolizaci se v našem těle z amygdalinu tvoří kyanovodík HCN. A kdo čte detektivky, tak už asi tuší. Ano, je to pořádný jed pro naše tělo. Nedá mi to a jdu do chytrých knížek to ověřit.


Tak jo, je to tak. Chemie potravin mi říká, že z amygdalinu se hydrolýzou odštěpuje glukóza a vzniká kyanovodík a beznaldehyd. 10 jader už vám může způsobit bolesti hlavy, nevolnost, nespavost. A při 70 jádrech už můžete i zaklepat bačkoramaL
Považuji to za další úlovek, který nepatří do obchodů se zdravou výživou, tak bacha na něj. Nejíst.
A já jdu napsat výrobci, jestli by s tím nemohl něco udělat.