Upravit stránku

Bršlice kozí noha

Tenhle plevel se vážně dá jíst. Za posledních 10 let zažila tato bylina velký boom, stejně jako medvědí česnek. Od našeho domu ji mám kousek a ráda si pro ni dojdu. Má ráda stinná a mokrá stanoviště. Patří mezi první zelené listy v přírodě, tak se s chutí běžte napást. Zahrádkáři ji znají jako úporný plevel kerhart. Můžete ji nasekat jako petrželku do polévek, dávám ji i na ochucení luštěnin, jako přídavek do salátů. Zkuste i tepelnou úpravu, špenát z bršlice je mňam. Fenolové kyseliny a flavonoidy působí jako antioxidanty, tak při stresovém dnu je to dobrý vyprošťovák. Do těla vám přinese i záplavu vitamínu C. A jestli máte někoho z rodiny, kdo trpí dnou, natrhejte mu kytici a udělejte obklad z listů. Má příznivý klidnící účinek. A jestli vás zajímá chemické složení a více účinných látek, mrkněte na tento odkaz. Jinak si nechte chutnat.

(PDF) Goutweed (Aegopodium podagraria L.) – botanical characteristics and prohealthy properties* (researchgate.net)


Popenec obecný

Modrá jako pomněnky a fialová jako popenec. Krásné květy hluchavkovitého tvaru vás musí okouzlit. Ještě před pár lety jsem tu plazivou potvůrku plela ze záhonku. A pak jsem se s ní seznámila a tak má místo i v moji zahradě. Slováci ji říkají zádušník. To napovídá, že je to bylina na záduchu, tedy astma. Když si uvařím čaj z popence, vím že tím pohladím močové cesty. A my ji s dcerou používáme i na pleťovu masku. Natrháme hrst popence, přidáme hrst slunečnice a lžíci oleje. Rozmixujeme a naplácáme na obličej. A pak se mě každý lekne 😊 Popenec má celkem výraznou chuť a tak ho přidávám i jako koření do polévek nebo při vaření brambor. Dobře vám ochutí třeba i karbanátky, burgra nebo sekanou. Jedna masová směs a jaký ji dáte tvar, je na vás. Tak si utrhněte a ochutnejte.

Nahoru